Funderingar


Funderar du på att studera till dataprogrammerare så har du hittat till rätt site. Vi kommer bena ut lite vad en dataprogrammerare gör och ungefärliga siffror om hur mycket de tjänar i månaden.

Vad är en dataprogrammerare?
En dataprogrammerare är någon som underhåller dataprogrammen på exempelvis ett företag. De kan också vara inkopplade för att hjälpa till att vidareutveckla eller skapa olika program. De finns en rad olika språk som används vid programmering och många har valt att specialisera sig på ett språk för att kunna fördjupa sig i kunskapen. Detsamma kan man säga om vilken inriktning de väljer. De kan välja att utveckla eller skapa applikationsprogram till smartphones. Systemförvaltare eller programvarukonstruktörer är en annan väg som de kan välja.


Arbetsutsikterna ser goda ut
Om du står i startgroparna för att utbilda dig till något så kan det vara något att rekommendera. Det finns god efterfrågan för programmerare då det idag finns en brist inom yrkeskåren. Se gärna Arbetsförmedlingens yrkesprognos enklast att nå sitt mål är att studera på högskolan, men det finns trots allt en del KY-utbildningar som kan hjälpa dig en bit på vägen.


Lönen
Lönen är alltid en viktig aspekt när man funderar på att utbilda sig. För det mesta tittar man på intresse tillsammans med löneutveckling. Eftersom det är brist på programmerare så är det en efterfrågad yrkesgrupp som har lätt att driva upp sin egen lön. Enligt statistik från SCB från 2013 låg en snittlön på 40 400 kronor i månaden.

 

Female student checking on network servers using a laptop.

Erfarenhet
Efter några år när erfarenheten sätter sig så sitter du på ett guldläge för att löneförhandla. Antingen så byter du jobb och får på så sätt ökad lön automatiskt. Oftast kan arbetsgivarna erbjuda över varandra om de behöver en erfaren programmerare. Eller så har du möjlighet att förhandla på det företag du är för att öka din lön. Det brukar inte vara så svårt med om man besitter den kompetens som krävs.

Kommentera