Specialinriktningar för programmerare

Som programmerare finns det en mängd olika saker man kan arbeta med, och vissa inriktningar man kan välja att specialisera sig på. En sådan specialisering är applikationsutvecklare. En applikationsutvecklare arbetar med att, istället för att skapa program från grunden, tillämpa standardprogram utifrån en uppdragsgivares önskemål. Om man istället vill arbeta med att skapa program från grunden, ska man satsa på att bli programvarukonstruktör. Som sådan arbetar man med alla moment som ingår i processen att skapa ett datorprogram: design, kodning, testning och analys, liksom underhåll när programmet väl är klart.programmer-1835332_960_720

Två andra inriktningar är systemprogrammerare och systemförvaltare. En systemprogrammerare arbetar med att programmera styrsystem. Det kan till exempel handla om styrprogram för industrin eller att anpassa ett program till systemet på en viss anläggning. En systemförvaltare, å andra sidan, gör ungefär det som titeln antyder: man har ansvaret för skötseln av ett datasystem. Underhåll och vidareutveckling av systemet ingår i arbetet.

Det som alla dessa inriktningar har gemensamt är att datorn är programmerarens främsta arbetsverktyg. Det är därför mycket viktigt för en programmerare att ha en stabil uppkoppling och ett stabilt elnätverk både på kontoret och hemma. Det kan därför vara en bra idé att låta en elektriker se över ens elnätverk, för att till exempel upptäcka om en viss säkring är överbelastad och riskerar att gå. Då slipper man obehagliga överraskningar som ett strömavbrott när man sitter mitt uppe i sitt arbete.