Java

Java är ett av de programspråk som en programmerare kan använda sig av för att skapa program. Det är ett så kallat objektorienterat programspråk, och det är influerat av bland annat Simula och C++.

Java skapades av James Gosling och andra programmerare på Sun Microsystems under den första halvan av 1990-talet. Anledningen till att man påbörjade 800px-James_Gosling_2008arbetet med Java var för att man ville skapa ett alternativ till C++ och C. En av ingenjörerna på Sun Microsystems, Patrick Naughton, övervägde att säga upp sig där och gå över till en konkurrent för att han var missnöjd med de API:er som Sun hade skapat för de ovan nämnda programspråken. Istället erbjöd dock Sun honom att leda ett projekt där man skapade helt ny teknik som passade honom, och detta var ursprunget till det som skulle komma att bli Java. Java presenterades för första gången i maj år 1995.

Om du själv skulle vilja göra något liknande, och arbeta med att skapa ett eget programspråk, kommer det att krävas både tid och pengar. En initial lösning för att komma igång kan vara att ta ett snabblån på Mobillan.se. Då måste man dock vara säker på att man kan betala tillbaka lånet relativt snart, varför det kan vara en bra idé att inte säga upp sig från sitt nuvarande jobb för att jobba heltid med sitt programspråksprojekt.