Datorprogrammering

Datorprogrammering kan låta som något avancerat, som bara högutbildade programmerare och ingenjörer kan göra. Men datorprogrammering innebär kort och enkelt att ge en dator instruktioner för hur den ska fungera. Att ge instruktionerna till datorn kan man göra på olika sätt. Om du någonsin använt Microsoft Excel, så har du faktiskt programmerat!

Hur börjar man programmera?

När man programmerar måste man ge datorn instruktioner i ett visst programspråk, precis som att man måste prata ett visst språk när man ger instruktioner till en människa. Det finns väldigt många olika programspråk att välja mellan. Olika programspråk är bra till olika ändamål. Några programspråk som ofta används inom webbutveckling och -design är javascript och CSS. Inom vetenskap och teknik är det vanligare med python, R, C++, C# eller Java.

Ett av de vanligaste programspråken för nybörjare är Scratch. Det är ett programspråk som är speciellt framtaget för att nybörjare ska kunna öva på programmering. Här kan du läsa mer om Scratch.

Ett annat programspråk som är vanligt både bland nybörjare och mer erfarna programmerare. Det är ett språk som är väldigt logiskt, eftersom många kommandon i detta språk liknar vanliga engelska ord och är därmed enkla att förstå.

Användningsområden

Programmering kan användas för att skapa allt möjligt; spel, musik, konst och mycket annat. Faktum är att väldigt mycket i vår vardag inte skulle existerat utan programmering. Det ligger bakom bland annat alla program vi har i våra datorer och smartphones, banksystem, trafiksystem och system i bilar.

Programmering blir allt viktigare i samhället i takt med att världen blir mer digital. Efterfrågan på programmerare är idag mycket stor, vilket innebär att man som programmerare enkelt kan få jobb. Även vanliga privatpersoner har nytta av att kunna en del programmering, då det kan underlätta för alla som använder sig av datorer i vardagen.