Programmering förr och nu

Idag har allt fler insett värdet av programmeringskunskaper och 2018 blev programmering till och med ett obligatoriskt ämne i grundskolan. På 80-talet var det dock annorlunda, då det oftast bara var de mest tekniskt intresserade som lärde sig programmera på egen hand. Då fanns det inga surfplattor där man kunde pussla ihop färgglada block för att lära sig programmera, vilket man kan idag med hjälp av Blockly med flera.

Programmering för webben

Något som inte heller fanns på 80-talet var internet för gemene man. De första webbsidorna var väldigt primitiva och bestod mest av text och så kallade hyperlänkar som ledde vidare till andra sidor. En och annan bild kunde dock förekomma, men inte alls i den utsträckning som vi är vana vid idag. Med tiden blev webbsidorna alltmer avancerade och utöver HTML har vi idag bland annat Javascript och PHP som gör det möjligt att programmera avancerade webbapplikationer. SEO (sökmotoroptimering) har också blivit viktigt och med tjänster som Wincher kan man se hur ens webbsida rankar på viktiga sökord, jämfört med konkurrenterna.

Vad som ändå gjorde att många lärde sig programmera på 80-talet var att hemdatorer som Commodore 64 kom med programmeringsspråket BASIC inbyggt i ROM, något som i praktiken innebar att det gick att börja programmera så fort man hade slagit på datorn.