Populäraste programmeringsspråken

I årets upplaga av Tiobe Index går att utläsa vilka programmeringsspråk som just nu toppar listan på de populäraste att lära sig. Föga oväntat är Java vinnaren på listan med omkring 15 procent. De största utmanarna är C, Phyton och C++. Många som intresserar sig för programmering, ställer sig naturligtvis frågan: vilket språk bör jag satsa på?

Trender en viktig faktor

Precis som med allting annat påverkar trender inom programmeringsvärlden hela tiden i vilken riktning utvecklare och programmerare går. På samma sätt som man kan få ett par trendiga Airpods billigt här, när trenden är i sin slutfas, kan kurser för de mest populära programmeringsspråken bli mer lättillgängliga då fler hakar på. Det kan alltså löna sig att ha lite is i magen då man väljer vilket programmeringsspråk man vill satsa på.

Python på framfart

Många analytiker verkar överens om att Python kommer knuffa ned Java från tronplatsen. En av fördelarna är att språket är snabbare för nybörjare att sätta in sig i. Både Java, C och C++ bygger i princip på samma syntax, och med utvecklingen av Java på 90-talet föddes ett av de mest använda språken. En av de större fördelarna med Java är de enorma biblioteken där datastrukturer understöder på ett vis, att all kod inte behöver knappas in manuellt. Det är omöjligt att spå framtiden, men den som idag behärskar Java och börjat snegla på Python, kommer med all säkerhet vara väl utrustad för framtiden.