Datorprogrammering för nybörjare

Programmering kan kännas nytt och skrämmande för många men för att höja moralen lite så är det värt att påpeka att programmering inte är så svårt som man kan tro. Det är aldrig försent att lära sig och det är även en färdighet många företag numera letar efter bland sina anställda. Att det bara är de supersmarta nördarna från skolan som kan ge sig på programmering är lång ifrån verkligheten och en mycket vanlig missuppfattning. Beroende på vad som ska programmeras och i vilket språk det ska programmeras kräver olika färdigheter. Matte är inte en färdighet som man måste ha bemästrat för att kunna ge sig på programmering och kodning. Att detta är fallet är också en vanlig missuppfattning bland folket. Det finns lättare språk och det finns mer komplicerade språk att lära sig. I förskolan arbetar man nu med appar som programmerar, eller lär sig ge kommandon på gymnastiklektionerna, och styra en kamrat genom kommandon.

Programmering är framtiden

Som redan nämnts är programmering en färdighet som allt fler letar efter. Därför är det väldigt bra att den svenska regeringen har tagit tag i detta och börjat implementera programmering som en del av den obligatoriska läroplanen. Vilka språk som ska ingå och hur det ska läras ut har ännu inte bestämts men det tros vara klart inom ett par år. För den som är helt ny när det kommer till programmering kan det summeras kort genom olika generationers språk. Den allra första generationen bestod av binärkod, alltså ettor och nollor, eftersom någon form av översättning inte fanns tillgänglig. På senare tid har andra snillen kommit på språk som är lättare för en människa att lära sig och förstå då det består av bland annat ord. Det är inte en hemlighet att Sverige är kända för sina mjukvaror och kunskap när det kommer till IT vilket gör det ännu mera självklart till varför programmering borde läras ut i skolan. Dock gör detta att lärare också behövs inom dessa ämnen vilket öppnar upp ännu fler jobb för programmeringstudenter. Om barn lär sig programmering i skolan kommer Sverige att vara ett mer eftertraktat land inom teknik och IT.

Vart hittar jag jobb som programmerare?

Vart man kan hitta jobb som programmerare idag är nästan ändlöst. Alla företag skriker efter duktiga programmerare som kan koda deras hemsidor, mjukvaror och annat som kan tänkas behövas i denna snabbt teknologiskt växande samhälle vi lever i idag. Som programmerare har du ofta möjligheten att jobba hemifrån så om det är något som intresserar dig rekommenderas det varmt att du letar upp kurser inom programmering. Företag ger sällan ut kurser utan du får själv leta upp vart de finns. I princip ger alla stora universitet i Sverige idag ut kurser inom olika programmeringsspråk så gör din läxa först om vilket språk som kan tänkas passa dig och eventuella framtida arbetsplatser. När du fått ditt diplom inom ett visst språk är det bara att ta sig ut på marknaden och börja leta! För att göra allt lättare kan du surfa in på http://www.netjobs.com/ och med en enkel sökning kan du ha hittat ditt nya jobb!