Kodande tjejer allt vanligare

Programmerare har under en längre tid varit mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Men yrket har har ofta setts som ett väldigt grabbigt och mansdominerad bransch. För de kvinnor som gett sig in på området har det därför varit lite extra tufft att våga satsa. Men tack vare satsningar som “Tjejer Kodar”, programmeringskurser riktade enbart till kvinnor har fler kunnat testa på kodning i en miljö där de kanske vågar mer utan att känna sig fel från start. Fler som vågar testa leder i slutändan även till fler som vågar ge sig ut på arbetsmarknaden som programmerare.

Ny skola öppnar i Stockholm

Grundarna till “Tjejer Kodar”, Sandra Hindskog och Hanna Pettersson, har vid det här laget mångårig erfarenhet av att driva utbildningar. Via “Tjejer Kodar” har de utbildat hundratals kvinnor i kortutbildningar i ett väldigt nära samarbete med techbolag, för att hålla aktuella och behovsbaserade utbildningar. nu startar de programmeringsskolan Technigo i Stockholm. En pop up-skola med en tre månader intensiv Boot Camp för både kvinnor och män. Även den tar upp det allra senaste inom programmering, och enligt deras egen utsago ska den kunna ge deltagarna tillräckligt med kunskap för att kunna arbeta som juniorprogrammerare efter fullföljd kurs. Detta har goda chanser att bli ett välbehövligt tillskott med tanke på att programmerare redan nu är eftertraktade både i Sverige och Europa, och under kommande år beräknas bli ett bristyrke.

Är programmering något för dig?

Har du själv funderat på att lära dig programmering? Idag är en viss förståelse för programmering egentligen för alla, då samhällets utveckling går mot mer och mer digitalisering. På så vis är det aldrig fel att lära sig programmering. Men att däremot arbeta som programmerare kanske inte är för alla. Förutom intresset är det som för alla yrken, att det finns vissa personliga egenskaper som kan underlätta. Men att veta vilka yrken ens personliga egenskaper passar in på är inte alltid helt lätt. Ibland kan det vara bra att få hjälp att bena ut vilka positiva egenskaper en har. Det kan man till exempel få hjälp av från en rådgivare via competencer.com. För en programmerare kan lämpliga egenskaper vara till exempel logiskt tänkande, metodisk, noggrann och strukturerad.